Suzanne Roeper
Liefde voor wijn
Geconcentreerd kijkt Suzanne Roeper naar de wijn in haar glas. Alleen de kleur al geeft haar een berg informatie over de wijn die ze gaat proeven. En dat is nog maar stap één van het proefproces. Na de vier vervolgstappen weet Suzanne precies welke wijn haar is voorgezet. Ze beschrijft deze uitvoerig en deelt interessante informatie over het productieproces en de achtergronden van deze specifieke wijn. Als vinoloog bezit ze uitgebreide kennis over wijnen uit de oude en nieuwe wereld.
Nogal wat mensen houden wel van een wijntje. Van de volwassenen die alcohol drinken, drinkt bijna de helft ten minste maandelijks wel een glas. Het onderscheiden van een Sauvignon Blanc van een Chardonnay of Pinot Grigio zal menig wijnliefhebber nog wel lukken, maar veel verder gaat de kennis van de doorsnee wijndrinker niet. Wat beweegt iemand om zich zo te verdiepen in het druivennat, dat je zelfs kunt vertellen op welke bodem de druiven groeien van de wijn die je drinkt? ‘In 2020 waren we een keer uit eten toen een sommelier aan tafel uitleg gaf over de wijnen die bij elke gang werden geschonken. Dat wil ik ook, was het eerste wat ik toen dacht. Ik wilde meer weten over de achtergronden van wijn: uit welke landen komen de beste wijnen, welke druivensoorten worden verwerkt en wat zijn de klimaatinvloeden? Kennis wilde ik hebben. Kennis over wijn.’
Wijnacademie
Hoewel de wens er was om meer over wijn te leren, maakte Suzanne daar niet meteen werk van. ‘Ik had het erg druk met mijn bedrijf SBR Administraties en heb met drie kinderen ook een hectisch gezinsleven. Ik vond dat ik er geen tijd voor had. Het was Jelle (echtgenoot; red.) die zei: Als je dat echt wilt, moet je het gewoon doen. Dan gaan we dat inpassen.’ De Texelse had haar oog laten vallen op de Wijnacademie die al meer dan vijftig jaar vakopleidingen verzorgt voor wijnprofessionals. ‘En dat was ik natuurlijk nog niet. Ik wilde de opleiding tot vinoloog gaan doen, maar omdat ik niet werkzaam ben in de horeca, ontbrak het mij aan een geschikte vooropleiding of praktijkkennis.’ Suzanne besloot zich in het najaar van 2021 in te schrijven voor de opleiding wijnbrevet SDEN3, die toegang geeft tot de vinologenopleiding. ‘Je merkte daar al dat zo’n tachtig procent van de cursisten werkzaam is in de horeca. Maar een klein groepje deed het vanuit hobby.’ Ondanks de lockdown en andere beperkingen door corona rondt ze binnen een jaar de vooropleiding af en ligt de weg open voor ‘het echte werk’: de vinologenopleiding.
Frankrijk en de rest
In september 2022 start ze bij de Wijnacademie in Soesterberg met de klassikale opleiding tot vinoloog. ‘Dat was pittig. Niet in de laatste plaats omdat ik voor de lessen om de week naar Soesterberg moest. De andere week sprak ik af met klasgenoten, onze proefgroep. De afspraken met mijn medestudenten waren niet alleen heel gezellig, maar ook heel nuttig. De meesten van hen werkten in de horeca en waren al verder met wijnen dan ik. We konden elkaar overhoren en helpen met tips and tricks.’ De theorie was volgens de Texelse taai en pittig. ‘Het was een flinke hoeveelheid lesstof en af en toe heb ik onderschat hoeveel tijd het kostte om dat erin te stampen. We moesten drie modules met goed resultaat afronden: Frankrijk, wijnbouw en vinificatie en de rest van Europa. En dan nog een module over wijnlanden buiten Europa, wetgeving, prijs en marketing. Gelukkig leer ik vrij makkelijk en heb ik binnen een jaar de theorie kunnen afronden.’
Bottleneck
De vierde en laatste module van de opleiding betreft het blindproeven. Er staan dan twaalf wijnen klaar voor de examinandi. Dat kan van alles zijn: mousserende wijn, wit, rood, rosé en de zogeheten versterkte wijnen, zoals dessertwijn, port en sherry. Voor hun neus ligt een meerkeuze-antwoordformulier met achttien vragen. ‘Van die twaalf blind te proeven wijnen moet je er minimaal acht goed hebben en van de aanvullende vragen ten minste vier. Door kijken, ruiken en proeven bepaal je om welke wijn het gaat. De kleur van de wijn geeft je informatie en door te walsen met je glas komt er zuurstof bij de wijn en komen er meer aroma’s vrij. Dan ruik je diep in het glas en vervolgens slurp je de wijn en laat die door je mond rollen. Na elke stap kun je weer een aantal wijnstreken en druivensoorten wegstrepen, zodat er uiteindelijk maar een paar mogelijkheden overblijven waaruit je moet kiezen. Of je weet al zeker om welke wijn het gaat.’ Het blindproeven bleek voor Suzanne een bottleneck. Ik heb dit examen meerdere keren moeten doen. Daar was ik overigens niet de enige in. Steeds bleef ik op één fout te veel hangen. Heel frustrerend. Door veel te oefenen, is het uiteindelijk gelukt.’ Sinds begin 2025 mag Suzanne zich officieel vinoloog noemen en is ze de komende vijf jaar opgenomen in het Register van Vinologen. Want niet elke wijnkenner is vinoloog; die titel is beschermd.
Liefde voor wijn
Al tijdens de opleiding wist Suzanne dat ze meer wilde doen met de opgedane kennis. ‘Al in het begin van de vinologenopleiding heb ik bij de Kamer van Koophandel een nieuw bedrijf ingeschreven, Liefde voor wijn. Hiermee organiseer ik wijnproeverijen en verkoop ik wijnen. Vooral aan de proeverijen beleef ik zelf ook veel plezier. De groepen die mij inhuren variëren van families, tot bedrijven, van sportclubjes tot vriendinnen. Die bijeenkomsten zijn heel gezellig en als de deelnemers er dan ook nog wat van opsteken, is de avond voor mij geslaagd. De redenen dat mensen voor een wijnproeverij kiezen, zijn nogal verschillend. Waar de ene groep vooral lekker wijn wil drinken, luistert de andere groep heel geboeid om vervolgens flink wat inhoudelijke vragen te stellen. Voor mij is ook de afwisseling met de werkzaamheden voor mijn administratiekantoor erg leuk. Overdag zit ik met mijn neus in een boekhouding, ’s avonds in een glas wijn, hahaha!’
Klimaatverandering
Klimaat is een belangrijke factor in de wijnindustrie. Suzanne: ‘Door klimaatverandering worden de temperaturen wereldwijd hoger. Druiven rijpen sneller en verliezen hun zuurgraad. Het alcoholpercentage in de wijn wordt hoger en de aromatische kenmerken veranderen. Zelfs in de traditioneel koelere gebieden worden de wijnen dan zoeter. Je zult zien dat er een verschuiving gaat plaatsvinden. Nu al hebben we in Nederland wijnen die hier eerder niet konden rijpen. In de warmere wijnlanden zal het een flinke uitdaging worden om wijnen te produceren met een alcoholpercentage onder de vijftien procent. Dat is het maximale percentage alcohol dat wijn in Europa mag bevatten.’ Volgens de vinoloog hebben diverse wijnen uit landen met een zonnig klimaat nu al vaker een hoger suikergehalte en daarmee een hoger alcoholpercentage.
Ambitie
Met het organiseren van wijnproeverijen en het verkopen van wijn heeft Suzanne naar eigen zeggen haar ambitieniveau nog niet bereikt. ‘Ik wil mijn kennis verder verdiepen en in Franse wijnkelders en chateaus meer leren over het ambachtelijke proces, over de oenologie waarin de wijnbouwtechnische kant van het wijn maken centraal staat. En ik wil zelf mijn wijnen uitzoeken en importeren. Daarnaast ben ik abonnementen aan het ontwikkelen. Daarbij kunnen mensen maandelijks een doos met steeds weer andere wijnen afnemen en do-it-yourself-proeverijen houden. Nu organiseer ik vooral proeverijen met wit, rood en rosé, maar ik wil me ook toeleggen op champagne. Afgelopen winter heb ik samen met Martin Zeeman van Smakelijk & Meer een try-out georganiseerd. Met door mij geselecteerde champagnes met bijpassende gerechtjes van Martin. Dat was een groot succes.’ Niet alleen de oenologie heeft haar interesse. ‘Een vinoloog is geen sommelier. Dat betekent dat ik niet gespecialiseerd ben in wijn-spijscombinaties, maar ik vind het wel leuk. En ik kan restaurants zeker helpen met het samenstellen van hun wijnkaart. Of personeel een spoedcursus wijnproeven geven, met de eigen wijnkaart van de restaurateur als uitgangspunt.’ Hoog op haar prioriteitenlijst staat haar webshop. ‘Die is technisch klaar, maar moet nog worden gevuld. Tja, tijdgebrek, hè? Naast SBR Administraties en Liefde voor wijn hebben we thuis nog een B&B. En een pony. Het is dus nog even te druk.’