Evert en Corine Rikkenberg 
Eigenaren Zuivelboerderij Texel

Ze hebben 175 koeien, die samen 1,6 miljoen liter melk per jaar geven. Tot nu toe wordt die hele plas verkocht aan zuivelcoöperatie FrieslandCampina. Maar als het aan Corine en Evert Rikkenberg van Zuivelboerderij Texel ligt, verwerken ze de komende jaren een steeds grotere hoeveelheid zelf tot yoghurt en kwark.


Er liggen drukke tijden in het verschiet, wanneer de redactie van Zilt & Zakelijk in de tweede week van maart op bezoek komt. Binnenkort komt de apparatuur binnen en kunnen Evert en Corine beginnen met het inrichten van de ruimte op Molenzicht waar de yoghurt- en kwarkmakerij moet komen. De eerste producten hopen ze eind april te kunnen leveren.
Maar is er ook al veel gebeurd. Zo hebben ze de afgelopen tijd benut om horecabedrijven te benaderen. De reacties waren zonder uitzondering enthousiast. ‘De Pelikaan, Boutique Hotel Texel en Het Uilenbos willen onze zuivel als ontbijtproduct serveren. Meer bedrijven hebben we nog niet benaderd. Eerst maar eens voorzichtig beginnen.’


Interesse in koeien
Vorig jaar al volgde Corine een opleiding zuivelverwerking aan de agrarische praktijkschool in het Friese Oenkerk. ‘Ik ben elf jaar onderwijzeres geweest. Een te gekke baan, dat vooropgesteld. Maar ik heb altijd interesse gehad in koeien en hou van het buitenleven. Dit is echt mijn manier van leven. Daarbij vind ik het mooi om samen met mijn broer iets nieuws op te zetten, dingen uit te zoeken. We werken heel prettig samen.’
Evert (36) en Corine (34) zijn de derde generatie in de veehouderij die opa Gerard Rikkenberg in 1949 begon. Het bedrijf lag toen nog midden in De Waal, waar nu museum Waelstee is. In de jaren zestig verhuisden ze naar buiten het dorp. Naar een nieuwe ruilverkavelingboerderij in polder Waalenburg, waar nog meer boerderijen verrezen en waar ook de toekomst van de tweede generatie – Dirk Rikkenberg en zijn gezin – verzekerd leek. Maar het kan verkeren. In 2010 werd de hoeve aan de Staart gesloopt om plaats te maken voor nieuwe natuur. Drie jaar eerder al was het bedrijf als eerste van alle agrarische bedrijven verhuisd: naar polder Het Noorden. Evert, na een studie aan de Hogere Landbouwschool mede-eigenaar geworden. ‘We waren omringd door land van Natuurmonumenten. Onze mogelijkheden werden steeds kleiner. We kregen bijvoorbeeld al geen vergunning om de stal te renoveren.’


Schorrenweg
Het bedrijf in Het Noorden ligt sinds vorig jaar aan twee kanten van de Schorrenweg. Aan de westkant is Molenzicht, waar Evert en partner Monique en hun drie kinderen wonen en waar de melkkoeien worden gehouden. Aan de oostkant staat Grietjeshoeve, met Corine en partner Henk en hun twee kinderen op de boerderij zelf en vader Dirk en moeder Ria in het oude voorhuis. Aan deze kant van de weg loopt het jongvee, op het moment zo’n honderd dieren. Bij beide boerderijen is ook een camping. ‘Een prachtige plek, waar we alle ruimte hebben’, vindt Corine. Hoewel de verhuizing destijds vrijwel noodgedwongen was, is Evert het met haar eens. ‘We zijn hier helemaal op onze plek. Er is geen rancune.’
Hoewel ze allround zijn en kunnen inspringen waar dat nodig is, hebben de Rikkenbergen elk hun eigen werkzaamheden. Zo melkt Evert de koeien, doet hij de algehele verzorging van de dieren en verzorgt hij de administratie. Zijn partner Monique doet de boekhouding en vader Dirk is vooral op het land bezig. ‘Hij wordt binnenkort 66. Hij hoeft dus niet meer, maar wil nog niet stoppen.’

Voedselbereiding
Corine verzorgt de kalfjes, insemineert de koeien en wordt verantwoordelijk voor de nieuwe tak van het bedrijf. ‘Uit persoonlijke interesse. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in voedselbereiding. En ik vind het te gek om aan een nieuw product te werken. Een product dat ambachtelijk is, dicht bij de natuur ligt en waarmee geen vreemde dingen gebeuren.’

Ontdekken
Wat ze precies moeten verwachten, durven ze niet te zeggen. Evert: ‘Het is een kwestie van ontdekken, alles is nog nieuw. Maar we hebben er vertrouwen in. Gasten van de camping vinden het leuk om te kijken bij het melken. Vaak krijgen we de vraag: kunnen we geen melk kopen? Zo is het idee ontstaan om een deel van ons eigen product te vermarkten. En yoghurt en kwark zijn hartstikke mooie producten.’ Corine: ‘We beginnen voorzichtig, met naast yoghurt en kwark ook chocomel en drinkyoghurt.’ Evert: ‘Als je het gelijk te groot aanpakt, dan verzuip je. Maar we hebben wel de mogelijkheid om bijvoorbeeld ’s zomers yoghurt met limoensmaak te maken en ’s winters met stoofperen. Je moet snel kunnen schakelen.’

Vooruit

Ondanks hun bescheidenheid durven ze vooruit te kijken. Evert: ‘Kijk naar Wezenspyk en Labora. Wie weet wat een succes het ook voor ons wordt.’ Corine: ‘We hebben hier de mogelijkheden en de ruimte om te groeien. En onze partners zijn enthousiast om mee te werken, bijvoorbeeld in een eigen winkel. Met 1,6 miljoen liter eigen melk kunnen we nog wel even vooruit.’

Door: Joop Rommets, foto: Stefan Krofft
Publicatiedatum: juni 2018

Word nu abonnee

ontvang 4 nummers voor € 24,95